Turun Riennon Taitoluistelu ry

Luistelukoulu slider

Luistelukoulu

Luistelukoululaisen infopaketti

Luistelukoulussa harjoitellaan 1-2 kertaa viikossa oman ikä- ja taitotason mukaisessa pienryhmässä. Luistelukoulussa on tavoitteena oppia luistelun alkeet leikkimielisesti sekä oppia toimimaan ryhmässä. Taitojen kasvaessa harjoituksissa siirrytään vaativimpiin taitoluistelun liikkeisiin ja yhdistelmiin. Apuvälineinä luistelukoulutunneilla käytetään monipuolisesti musiikkia sekä erilaisia välineitä ja leikkejä lasten ikätaso huomioiden. Ryhmien sisällä luistelijat jaetaan tarvittaessa taitotason mukaisiin pienryhmiin parhaan mahdollisen valmennuksen takaamiseksi. 

Luistelukouluista valitaan itselle sopiva ajankohta ja paikka. Me huolehdimme siitä, että lapselle löytyy taitotasoaan vastaava ryhmä. Luistelukoulun ohjaajat seuraavat lasten kehittymistä ja siirtävät heidät tarvittaessa sopivampaan pienryhmään. Lapsen taitojen edetessä hän voi siirtyä pienryhmästä toiseen kesken kaudenkin. Luistelukoululainen voi halutessaan harjoitella useana päivänä viikossa.

Alla olevien valikkojen kautta pääset tarkastelemaan luistelukoululaisen infopaketin eri osia.

Alle kouluikäisten luistelukouluun ovat lämpimästi tervetulleita kaikki 3–6 -vuotiaat luistelusta innostuneet tytöt ja pojat aikaisempaan luistelukokemukseen katsomatta. 

Luistelukoulussamme voi harjoitella 1 tai 2 kertaa viikossa. Maalla tapahtuva Luistelukoululaisen temppujumpassa voi niin ikään harjoitella 1 tai 2 kertaa viikossa. Temppujumpassa harjoitellaan tärkeitä motorisia taitoja sekä ryhmässä toimimisen taitoja iloisesti leikkien.

Luistelukoulusta on mahdollista edetä Kehitysryhmä Timantteihin, joka on tarkoitettu 2014 ja myöhemmin syntyneille luistelusta innostuneille tytöille ja pojille, jotka ovat jo harrastaneet luistelua ja haluavat viikottain oppia lisää. Ryhmässä harjoitellaan 2 x viikossa jäällä sekä kerran viikossa oheisharjoituksissa maalla. 

7-10-vuotiaille on tarjolla Harrastelapset-ryhmä, jossa harjoitellaan yksilöllisten taitojen lisäksi myös muodostelmaluistelun perusotteita ja kuvioita. Harrastenuoret-ryhmä on 11-16-vuotiaille. Kouluikäisten harrasteryhmät harjoittelevat 1-2 kertaa viikossa jäällä ja ryhmällä on myös vapaavalintainen maalla tapahtuva oheisharjoitus 1-2 kertaa viikossa. 

Lasten erityisryhmä sopii lapsille ja nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea sairauden tai vamman takia. 

Aikuisille on omat luistelukouluryhmänsä.

Sähköpostikyselyihin vastaa luistelukoulun yhteyshenkilöt osoitteessa if.ul1634460096etsiu1634460096lotia1634460096tnonn1634460096eirnu1634460096rut@u1634460096luoku1634460096letsi1634460096ul1634460096. Luistelukoulun ohjaajat ovat seuramme kouluttamia. Luistelukoulun harjoitusten aikana jäähallilla päivystää aina koppiemäntä, joka vastaa kysymyksiisi ja jolta saat ajankohtaista tietoa.

Luistelukoululaisille jaetaan kauden alussa luistelukoulun taitopassi, johon kerätään merkintöjä kuten tarroja ja leimoja osallistumisesta ja taitojen oppimisesta. Merkinnän saa, kun toimittaa luistelukoulupassin ennen tunnin alkua koppiemännälle, joka palauttaa passin tunnin päätteeksi luistelijalle.

Jokainen luistelukoululainen saa ensimmäisellä tunnilla nimilapun, joka tulee olla aina luisteluharjoituksissa kiinnitettynä vaatteisiin. Luistelukoulun pienryhmillä on omat värit. Värien perusteella sekä luistelijat että ohjaajat tunnistavat hyvin ryhmänsä. Lisäksi se, että nauha on kaikilla oikeassa jalassa, helpottaa opetustyötä varsinkin pienimpien kohdalla.

Luistimet

Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät luistimet ja teroitetut terät. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa. Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat “lintassa”. Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin.

Luistelussa pääsee alkuun millä tahansa tukevalla luistimella, mutta jo varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa kunnollisiin luistimiin. Suosittelemme lämpimästi oikeita taitoluistimia. Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista. Hyvät luistimet kestävät kulutusta ja ne voidaan pieniksi jäädessä myydä eteenpäin vielä monta kertaa. Taitoluistimen terä on keinumainen, siinä on keskellä ura ja edessä piikit. Hyvä luistinkenkä ei ehkä heti tunnu miellyttävältä jalkaan, vaan se täytyy ajaa sisään.

Liika kasvunvara luistimessa haittaa oppimista ja tekee lapsen olon epävarmaksi jäällä. Luistin ei saa myöskään olla liian korkea. Luistimilla tulee pystyä kävelemään nilkat suorina ja seisomaan yhdellä jalalla (esim. kaupassa teräsuojat päällä).

Käytä luistimessa jalkaa hyvin myötäilevää sukkaa (ei villasukkia). Näin saat luistimesi nyöritettyä oikein ja tukevasti. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimimmät. Kylmille varpaille on hyväksi todettu villapohjaiset sukat.

Aloittaa voi kuitenkin aivan tavallisilla luistimilla, jatkossa valmentajat avustavat luistinten valinnassa.

 

Kengän sitominen

Aloita kengän nauhoittaminen aivan alhaalta. Varpaille voi jättää pienen liikkumatilan, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki. Varsi on sopivan kireä, kun nauhoituksen tiukkuus ei estä niiaamista. Jotta nauhoitus ei pääse löystymään, laitetaan ennen alimmaista hakasta solmu. Nauhat sidotaan lopuksi hyvin. Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää sopivan mittaisiksi.

Luistimien huolto

  • Terät ovat hyvin herkät ja kolhiintuvat helposti, joten käytä aina teräsuojia kävellessäsi jään ulkopuolella.
  • Tultuasi luistelutunnin jälkeen pukuhuoneeseen, poista teräsuojat heti ja kuivaa terät huolella vettä imevällä kankaalla tai pyyhkeellä.
  • Säilytä kumpaakin luistinta mieluiten omassa kankaisessa pussissa ilman teräsuojia. Teräsuojiin kertynyt vesi ruostuttaa terät helposti.
  • Kotona luistimet kannattaa ottaa pois laukusta ja tuulettaa, jotta ne kuivuvat myös sisältä. Luistimia ei kuitenkaan tule kuivattaa patterin lähellä, sillä nahka haurastuu helposti.
  • Hyvin hoidetuilla taitoluistimilla on hyvä jälleenmyyntiarvo.
 

Vaatetus

Lämpimät ja joustavat vaatteet soveltuvat parhaiten jäälle, sillä niissä on helppo liikkua. Paksut toppatakit ja haalarit ovat useimmiten liian paksuja, jäykkiä ja vaikeuttavat liikkumista. Kannattaa huomioida, että varsinkin aloitteleva lapsi saattaa kaatua useita kertoja tunnin aikana, jolloin vaatteet voivat kostua. Luistelija voi jäähallissa luistellessaan käyttää lämmintä poolopuseroa yhdessä villapuseron tai villatakin kanssa. Joustavasta kankaasta valmistetut housut, trikoot ja verryttelyasut ovat sopivia. Housujen lahkeet eivät kuitenkaan saa olla liian leveät tai pitkät etteivät ne mene terän alle. Halutessaan voi käyttää myös luistelupukua sukkahousujen/ trikoiden ja fleecen/ villatakin kanssa.

Pään suojana on hyvä käyttää paksuhkoa pipoa tai kypärää. Varsinkin pienimpien ja vasta-alkajien on hyvä aluksi käyttää kypärää, mutta kypäräpakkoa ei luistelukouluissa ole. Käsissä tulee olla sormikkaat tai muut käsineet. 

Jäälle ei saa tulla likaisissa/hiekkaisissa ulkovaatteissa, sillä jäälle kulkeutunut hiekka on luistelijoille turvallisuusriski.

Halutessasi voit tilata sivuiltamme myös tyylikkään seura-asun, joka soveltuu hyvin jää- ja oheisharjoitteluun. Valmentajamme auttavat mielellään kaikissa varusteisiin liittyvissä asioissa! 

Harjoituksiin kannattaa tulla iloisella mielellä ja hyvissä ajoin, mieluiten vähintään 15 minuuttia ennen oman harjoitusvuoron alkamista. Luistelukoululaisille on aina varattu vähintään yksi pukuhuone, jonka saa tietää koppiemännältä tai jäähallin aulan monitorilta. Käytämme vain luistelukoululaisille varattua koppia, vaikka joku toinen pukuhuone näyttäisikin sillä hetkellä houkuttelevan tyhjältä. 

Luistelijoiden suuresta määrästä johtuen pukuhuoneet saattavat ruuhkautua, tämän vuoksi omista varusteista kannattaa huolehtia hyvin. Seura ei vastaa luistelukoulun aikana kadonneista tai vaurioituneista tavaroista. Parhaiten opetukseen pääsee mukaan olemalla täsmällisesti tunnin aloitushetkellä jäällä. Jäälle ei kuitenkaan saa mennä ennen ohjaajia. Jäälle tuleminen kengillä on kiellettyä. Purukumin tms. syöminen jäällä on vaarallista ja ehdottomasti kiellettyä!

Vanhemmat ovat tervetulleita seuraamaan luistelukoulun toimintaa. Paras paikka seurata harjoituksia on katsomo tai kahvio. Niissä halleissa, joissa varsinaista katsomoa tai kahvilaa ei ole, on suosituksena seurata tuntia hiukan sivummalta. Laitaan nojaten harjoitusten seuraaminen on kiellettyä, sillä se häiritsee kaukalossa tapahtuvaa toimintaa. Opetuksen kannalta on parasta, jos lapset voivat keskittyä oman ryhmän toimintaan ja ohjaajan ohjeisiin täysipainoisesti.

Luistelukoulun tiedotus tapahtuu sähköpostin, TRT:n nettisivujen sekä myClub-jäsenrekisterin kautta. Mikäli sähköpostiosoitteenne muuttuu ilmoittautumisen jälkeen, olkaa ystävällisiä ja ilmoittakaa siitä osoitteeseen if.ul1634460096etsiu1634460096lotia1634460096tnonn1634460096eirnu1634460096rut@u1634460096luoku1634460096letsi1634460096ul1634460096. Muistakaa mainita viestissä myös luistelijan nimi, jotta tieto saadaan kohdistettua oikein.

Valitettavasti joskus luistelukoulu joudutaan perumaan kilpailujen, turnausten tai hallissa sattuneiden vahinkojen vuoksi. Ilmoitus peruuntumisesta pyritään aina tiedottamaan mahdollisimman aikaisin sähköpostitse, TRT:n luistelukoulun nettisivujen ja myClub-rekisterin kautta.

Luistelupassi sisältyy kausimaksuun alle kouluikäisten luistelukouluryhmissä.
Muissa ryhmissä luistelevien tulee hankkia  itse STLL:n luistelupassi. 

Luistelukoulun laskut lähetetään seuralle ilmoitettuun s-postiosoitteeseen tai e-laskuosoitteeseen.

Jos ilmoittautunut luistelija jättää kokonaan tulematta tai lopettaa kokeilukertojen jälkeen, on siitä ilmoitettava Lopettamisilmoitus-lomakkeella, muuten joudumme perimään koko lukukausimaksun.

Luistelukoulusta on mahdollisuus edetä omien taitojen mukaan valmennusryhmiin joko yksin- tai muodostelmaluistelun puolelle. Timantit-ryhmä on luistelukoulusta seuraava askel eteenpäin, ja se on tarkoitettu innostuneille 5-8-vuotiaille luistelua jo jonkin aikaa harrastaneille. Ryhmässä kehitytään pääsääntöisesti yhden kauden ajan harjoitellen 2-3 kertaa viikossa jäällä sekä 1 kerran viikossa oheisissa. Sen jälkeen voi oman kiinnostuksen ja valmentajan suosituksella jatkaa joko yksin- tai muodostelmaluistelun kilparyhmiin. Kouluikäisille suunnatuista harrastesarjoista voi edetä esim. yksinluistelun Aluekilpa-sarjoihin tai testien kautta muodostelmaluistelun kilpaileviin joukkueisiin.

Koko seuran yhteinen Seurapäivä järjestetään joka syksy, tarkempi pvä ilmoitetaan myöhemmin. Luistelukoulutunneilla on pienempiä tapahtumia, jotka tuovat mukavaa vaihtelua perusharjoitteluun. Luvassa kauden aikana on mm. Kaveriluistelu, Halloween-naamiaiset ja Aikuinen lapsi -luistelut. Keväisin luistelukoululaiset pääsevät näyttämään ohjaajille ja vanhemmille kauden aikana oppimiaan taitoja Tähtidiplomien suorittamisen merkeissä. Kaikki luistelukoululaiset pääsevät esiintymään kauden aikana kaksi kertaa.

Ennen joulua vietetään seuran yhteistä joulujuhlaa Joulunäytöksen merkeissä ja keväällä on vuorossa koko kauden päättävä Kevätnäytös. Tapahtumista ja näytöksistä tulee tarkempaa tietoa lähempänä, ja niistä tiedotetaan sähköpostitse ja TRT:n nettisivuilla.

Impivaaran jäähalli

Markulantie 115, 20320 Turku

Kupittaan jäähalli (Marli Areena)

Hippoksentie 2, 20700 Turku

Raision jäähalli

Kisakatu 6,  21200 Raisio

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

YHTEISTYÖSSÄ MUKANA

Seuraa meitä:

Seuraa meitä: