Luistimet
Luistelijan tärkeimmät varusteet ovat hyvät luistimet ja teroitetut terät. Luistimen tulee istua jalkaan hyvin ja olla sopivan kokoinen sekä leveys- että pituussuunnassa. Luistimien pitää tukea nilkkaa ja niiden on pysyttävä suorassa luistimen ollessa jalassa. Luistelu on hankalaa ja rasittaa jalkoja, jos jalat ovat “lintassa”. Hyvän luistimen varren tunnistaa siitä, että varsi pysyy luistinta vaakasuorassa pidettäessä jäykkänä eikä se taivu löysästi alaspäin.
Luistelussa pääsee alkuun millä tahansa tukevalla luistimella, mutta jo varhaisessa vaiheessa kannattaa panostaa kunnollisiin luistimiin. Suosittelemme lämpimästi oikeita taitoluistimia. Taitoluistin on tehty lajiin ja sen ominaisuudet tukevat luistelun oppimista. Hyvät luistimet kestävät kulutusta ja ne voidaan pieniksi jäädessä myydä eteenpäin vielä monta kertaa. Taitoluistimen terä on keinumainen, siinä on keskellä ura ja edessä piikit. Hyvä luistinkenkä ei ehkä heti tunnu miellyttävältä jalkaan, vaan se täytyy ajaa sisään.
Liika kasvunvara luistimessa haittaa oppimista ja tekee lapsen olon epävarmaksi jäällä. Luistin ei saa myöskään olla liian korkea. Luistimilla tulee pystyä kävelemään nilkat suorina ja seisomaan yhdellä jalalla (esim. kaupassa teräsuojat päällä).
Käytä luistimessa jalkaa hyvin myötäilevää sukkaa (ei villasukkia). Näin saat luistimesi nyöritettyä oikein ja tukevasti. Käytä aina puhtaita sukkia, sillä ne ovat lämpimimmät. Kylmille varpaille on hyväksi todettu villapohjaiset sukat.
Aloittaa voi kuitenkin aivan tavallisilla luistimilla, jatkossa valmentajat avustavat luistinten valinnassa.
Kengän sitominen
Aloita kengän nauhoittaminen aivan alhaalta. Varpaille voi jättää pienen liikkumatilan, mutta jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan tukevasti, jotta nilkalle saadaan riittävä tuki. Varsi on sopivan kireä, kun nauhoituksen tiukkuus ei estä niiaamista. Jotta nauhoitus ei pääse löystymään, laitetaan ennen alimmaista hakasta solmu. Nauhat sidotaan lopuksi hyvin. Liian pitkät nauhat on hyvä lyhentää sopivan mittaisiksi.
Luistimien huolto
- Terät ovat hyvin herkät ja kolhiintuvat helposti, joten käytä aina teräsuojia kävellessäsi jään ulkopuolella.
- Tultuasi luistelutunnin jälkeen pukuhuoneeseen, poista teräsuojat heti ja kuivaa terät huolella vettä imevällä kankaalla tai pyyhkeellä.
- Säilytä kumpaakin luistinta mieluiten omassa kankaisessa pussissa ilman teräsuojia. Teräsuojiin kertynyt vesi ruostuttaa terät helposti.
- Kotona luistimet kannattaa ottaa pois laukusta ja tuulettaa, jotta ne kuivuvat myös sisältä. Luistimia ei kuitenkaan tule kuivattaa patterin lähellä, sillä nahka haurastuu helposti.
- Hyvin hoidetuilla taitoluistimilla on hyvä jälleenmyyntiarvo.
Vaatetus
Lämpimät ja joustavat vaatteet soveltuvat parhaiten jäälle, sillä niissä on helppo liikkua. Paksut toppatakit ja haalarit ovat useimmiten liian paksuja, jäykkiä ja vaikeuttavat liikkumista. Kannattaa huomioida, että varsinkin aloitteleva lapsi saattaa kaatua useita kertoja tunnin aikana, jolloin vaatteet voivat kostua. Luistelija voi jäähallissa luistellessaan käyttää lämmintä poolopuseroa yhdessä villapuseron tai villatakin kanssa. Joustavasta kankaasta valmistetut housut, trikoot ja verryttelyasut ovat sopivia. Housujen lahkeet eivät kuitenkaan saa olla liian leveät tai pitkät etteivät ne mene terän alle. Halutessaan voi käyttää myös luistelupukua sukkahousujen/ trikoiden ja fleecen/ villatakin kanssa.
Pään suojana on hyvä käyttää paksuhkoa pipoa tai kypärää. Varsinkin pienimpien ja vasta-alkajien on hyvä aluksi käyttää kypärää, mutta kypäräpakkoa ei luistelukouluissa ole. Käsissä tulee olla sormikkaat tai muut käsineet.
Jäälle ei saa tulla likaisissa/hiekkaisissa ulkovaatteissa, sillä jäälle kulkeutunut hiekka on luistelijoille turvallisuusriski.
Halutessasi voit tilata sivuiltamme myös tyylikkään seura-asun, joka soveltuu hyvin jää- ja oheisharjoitteluun. Valmentajamme auttavat mielellään kaikissa varusteisiin liittyvissä asioissa!