Orvokki Salmikivi in memoriam

19.12.2007

Orvokki Salmikivi
Orvokki Salmikivi
Tuuloksen sisarukset Sinikka, Orvokki ja Kalle (Kali).
Tuuloksen sisarukset Sinikka, Orvokki ja Kalle (Kali).

Turun Riennon kaunoluisteluvalmentaja Orvokki Salmikivi (o.s. Tuulos) kuoli 94 vuotiaana 22. syyskuuta 2007 Turussa.

 

Orvokki Salmikivi in memoriam

Kaunoluisteluvalmentaja Orvokki Salmikivi
(26.6.1913-22.9.2007)

Turun Riennon kaunoluisteluvalmentaja Orvokki Salmikivi ( o.s. Tuulos ) kuoli 94 vuotiaana 22. syyskuuta 2007 Turussa. Hän syntyi 26. kesäkuuta 1913 Tampereella kuuluisan urheilujohtajan Kalle Tuuloksen perheeseen.

Orvokki saavutti 1920-luvun lopulla useita Suomen mestaruuksia yksin- ja pariluistelussa.

Varsinaisen 35-vuotisen valmennusuransa hän suoritti Turussa. Hän oli työssään tasapuolinen, innostava, kannustava ja aina paikalla. Hän pystyi opettamaan eritasoisia luistelijoita. Innostus oli suuri ja luistelijoiden joukko valtava, joista lahjakkaimmat hän osasi valita jatkokoulutukseen esim. Vierumäelle ja jopa Englantiin Gerschwilerin oppiin.

Vireä yhteistyö Tampereen kanssa sai aikaan sen, että mainion opettajan veli Kalle Tuulos myös vieraili Turun kentillä. Hänhän oli jo siinä vaiheessa moninkertainen Suomen ja Pohjoismaiden mestari.

Jo muutaman valmennusvuoden jälkeen Turun Riennon luistelijat saavuttivat juniorimestaruuksia Suomessa ja myöhemmin moni ylsi Pohjoismaiden mestaruuksiinkin.

Vielä tänäkin päivänä moni hänen oppilaistaan toimii kansainvälisenä tuomarina.

Innostus säilyi vanhuuden päiviin asti ja vielä 85- vuotiaana hän kokeili vanhoja taitojaan jäällä.

Monipuolinen kaunoluistelun, nyk. taitoluistelun, tietämys Turun seudulla on paljolti peräisin Orvokki ja Kauko Salmikiveltä.

Orvokki Salmikivi oli myös Turun Riennon kunniajäsen.

Orvokin oppilaat
Tuula Larkimo Kaija Sandell Eeva-Raija Kause

***

Orvokko Salmikiven muistolle

Pitkän elämän kaaret ja käänteet ovat päättyneet jättäen lähtemättömät jälkensä Turun sekä lähialueiden taitoluistelun historiaan.

 

Orvokki Salmikivi (os. Tuulos) syntyi Tampereella urheiluperheeseen, jossa harrastettiin monia lajeja. Orvokki valitsi lajeikseen kesäisin uinnin ja talvisin kaunoluistelun. 1920-luvulta aina tekojääaikaan saakka harjoitteluaika jäällä kesti vain tammikuusta maalis-huhtikuun vaihteeseen, sillä harjoittelu tapahtui täysin säiden armoilla. Niinpä Orvokki Tuulos harjoitti kilpauintia kesäkaudet ollen Suomen uintimaajoukkueessa vielä 1954.

 

Kaunoluistelussa Orvokki Tuulos voitti 1920-luvilla useita Suomen mestaruuksia sekä yksinluistelussa että pariluistelussa, jossa hänellä oli parinaan Matti Lampi.

 

Vuonna 1933 hänen isänsä Tamperelainen urheilujohtaja Kalle Tuulos lähetti hänet Helsinkiin saamaan lisäoppia luistelussa ja sieltä Turun Sanomien johtajan Arvo Ketosen toimesta Orvokki Tuulos saatiin Turkuun ja siitä alkoi turkulaisen taitoluistelun historia sekä Orvokin pitkä valmennusura.

 

Orvokki Tuulos oli erittäin edistyksellinen valmentaja ja valmennusmetodiensa ansiosta keräsi heti suuret määrät luistelijoita Urheilupuiston jäälle. Valmennukseen kuului jo silloin kesäharjoittelua, oheisharjoittelua sekä tanssitunteja. Ohjelmia harjoiteltiin jopa hänen kotonaan, jotta voitiin lähteä kilpailuihin hyvin valmistautuneena.

 

Alusta lähtien hän järjesti myös näytöksiä sekä Turussa että lähikunnissa ja näin saatiin kaunoluistelua ihailla mm. Salossa, jossa turkulaisten luistelijoiden laskiaisena tapahtuvista esityksistä tuli monivuotinen traditio.

 

Hänen toimestaan näytöksissä nähtiin myös siihen aikaan harvinaista miesluistelua veljensä Kallen (Kalin) esittämänä. Hän oli moninkertainen Suomen mestari sekä Pohjoismaiden mestari ja osallistui myös olympialaisiin.

 

Mentyään naimisiin Kauko Salmikiven kanssa tämä taitoluistelun voimakaksikko loi nykypäiviin asti jatkuneen lujan perustan turkulaiselle taitoluistelulle.

 

Kauko Salmikivi toimi ahkerasti tuomarina silloisissa kilpailuissa, oli Taitoluisteluliiton perustajajäsen ja SVUL:n Varsinais-Suomen piirin taitoluistelujaoston puheenjohtaja. Vuonna 1974 oltuaan 40 vuotta Riennon jaoston toiminnassa mukana sekä Kauko että Orvokki Salmikivi vetäytyivät aktiivitoiminnasta. Kiitokseksi pitkäaikaisesta toiminnasta jaosto kutsui Kauko Salmikiven kunniapuheenjohtajaksi ja Orvokki Salmikiven jaoston kunniajäseneksi.

 

Verenperintönä tullut rakkaus taitoluisteluun jatkui myös heidän tyttäriensä myötä vielä tyttärentyttärille ja nykyään jo viidennessä polvessa.

 

Orvokki Salmikiven lämpimästä olemuksesta ja silti periksi antamattomasta valmennuksesta ovat saaneet nauttia monet sadat luistelija ja monet hänen valmennettavistaan saavuttivat Suomen mestaruuksia kuten esim. Sirkka Lehtinen, Inkeri Viitanen ja Jarmo Heinonen.

 

Hänen aikaansa edellä ollut valmennuksensa kuin ymmärryksensä lajia ja sen luonnetta kohtaan toimivat vielä nykyäänkin mm. hänen suunnittelemansa, mutta vasta myöhemmässä vaiheessa toteutetun ohjelmatapahtuman merkeissä, jossa kilpailevat aloittelevat luistelijat samalla ohjelmalla ja musiikilla.

 

Hänen kiinnostuksensa taitoluistelua kohtaan jatkui vielä pitkään aktiivitoiminnan jälkeen, samoin kuin halu luisteluun ja niinpä hän vielä 85-vuotiaana uskaltautui jäälle kerran viikossa omien sanojensa mukaan kenttää kiertämään.

 

Taitoluistelun harjoitusolosuhteet ovat muuttuneet suuresti Orvokki Salmikiven valmennusajoista, mutta hänen sekä Kauko Salmikiven vankaksi perustaksi luomaa seuratoiminta jatketaan yhä tänä päivänä heidän muistoaan kunnioittaen.

 

 

Turun Riennon Taitoluistelu ry

Pia Ojala