TRT:n kunniajäsenelle Marie Lundmarkille Suomen urheilun lähettiläs –palkinto

15.1.2015

Kuva: Mila Kajas-Virtanen
Kuva: Mila Kajas-Virtanen

Palkinto on suuri kunnianosoitus Marien pitkäaikaisesta työstä taitoluistelun hyväksi. Suomeen tultuaan hän aloitti työnsä TRT:n valmentajana ja toimi myös TRT:n hallituksen jäsenenä yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Hän on toiminut erilaisissa tehtävissä taitoluistelun parissa sekä kotimaisilla, että ulkomaisilla kentillä. Hänen ansiotaan on, että Suomi on saanut järjestettäväkseen vuoden 2017 taitoluistelun MM-kilpailut.

Turkulaisen taitoluisteluvaikuttaja Marie Lundmarkin elämäntyö lajin hyväksi palkittiin arvokkaasti Suomen Urheilugaalassa Hartwall Areenalla 13.1.2015. Lundmarkille myönnettiin Suomen urheilun lähettiläs -erikoispalkinto.

Marie Lundmarkin kiitossanat palkintoiltana:

"Haluan kiittää tästä suuresta kunniasta. En voi vielä edes uskoa, että minä olen saanut tämän hienon tunnustuksen.

Urheilu ja vapaaehtoistoiminta ovat minun harrastukseni ja taitoluistelu on minun suuri rakkauteni. Olen kiitollinen, että olen saanut nauttia urheilusta ja taitoluisteluhetkistä monissa rooleissa ja aina mukavien ihmisten kanssa ympäri maailman. Olen saanut urheilun parista monia hyviä ystäviä, mistä olen todella kiitollinen. Ilman kotoa saamaani tukea, tämä kaikki ei olisi ollut mahdollista.

Arvostan myös muiden kollegoiden työtä taitoluistelun ja urheilun hyväksi. Saamani tunnustus kuuluu myös kaikille heille."

Marie Lundmark - muutamia otteita hänen toiminnastaan taitoluistelun hyväksi:

Aloitti taitoluistelun synnyinmaassaan Tšekkoslovakiassa yksinluistelijana ja jäätanssijana. Muutti Suomeen 1968 ja jatkoi uraansa valmentajana. Vuodesta 1977 alkaen toiminut ISU:n yksinluistelun tuomarina ja 1990 alkaen ylituomarina. Susanna Rahkamon ja Petri Kokon menestyksen innoittamana ryhtyi ISU:n tuomariksi myös jäätanssissa vuonna 1989 ja ylituomariksi 1997.

Tarttui muodostelmaluistelun kehittämiseen lajin rantautuessa Yhdysvalloista Suomeen 1980-luvun puolivälissä. Valittiin vuonna 1994 ISU:n ensimmäiseen muodostelmaluistelun tekniseen komiteaan, jonka tavoitteena oli saada laji MM-kelpoiseksi. Tämä toteutui kuusi vuotta myöhemmin.

Toimi vuosina 1993-96 ja 1999-2002 Suomen Taitoluisteluliiton puheenjohtajana ja 1996-2004 Suomen Olympiakomitean hallituksessa.  Toiminut vuodesta 2002 alkaen ISU:n hallituksessa taitoluistelun kehittäjänä ja etujen vaalijana.

Toiminut taitoluistelun teknisenä johtajana talviuniversiadeissa vuodesta 2007 ja ISU:n teknisenä delegaattina vuosien 2014 ja 2018 olympiakisoissa. Avainhenkilö taitoluistelun MM-kisojen saamisessa Suomeen 2017 ja muodostelmaluistelun tavoitellessa olympiakelpoisuutta. Opetus- ja kulttuuriministeriön Pro Urheilu -mitali 2010.

Marie Lundmark on Suomen Taitoluisteluliiton hallituksen jäsen.